Asal Usul Desa Randugunting Dalam bahasa jawa

     Malam teman- teman sekolah setelah beberapa menit yang lalu saya membagikan artikel bahasa jawa asal usul desa sumurpanggang yang ada di kota tegal barang kali teman - teman sekolah ketinggal bebarapa hari yang lalu saya juga membuat artikel bahasa jawa lainya yaitu asal usul desa pecabean,desa setu babakan dan tempat wisata brug abang yang ada di kabupaten tegal.oke  kali ini saya juga masih membagikan seputar artikel bahasa jawa yaitu asal usul desa Randugunting yang juga masih berada di sekitar kota tegal.berikut ulasanya dalam bahasa jawa.

Sejarah Desa Randugunting
     Randugunting minangka désa perkotaan dumunung ing kecamatan tegal selatan,, kaya kutha ing sasi kapungkur, kalebu sawetara dusun kayata Silayur, Gempol lan Cikrik. Nanging ana uga bagean saka wilayah Randugunting sing ana ing sangisore rumah sakit Kardinah (Jalan Puter). Sakwéné pendhudhukan Jepang lan pasca kemerdekaan, Raandugunting mlebu ing dhaérah Karanganyar. Ing wektu kasebut dikenal minangka Tegal Sie lan Tegal Ken (ana kemungkinan maksud loro istilah kasebut kanggo mbedakake wilayah Tegal sing saiki kabagi dadi Kota lan Kabupaten Tegal).
    Jeneng Randugunting mesthi ora mung ing Kota Tegal, nanging uga ing wilayah liya kaya ing Kabupaten Semarang uga ana daerah sing disebut Randugunting. Ngenani desa / wilayah kanthi njupuk jeneng wit ing sasi wis rampung akeh kanggo siji alasan, yaiku kondisi alam sing isih akeh wit. Saka jeneng wit Randu, sawetara jeneng wilayah katon ngemot jeneng wit, umpamane; randusari, randualas, randublatung. Saliyane wit randu, wit jati jenenge uga akeh digunakake minangka jeneng daerah, kayata Jatisari, Jatinom, lan Jatirokeh.
    Nalika kita ngandhani babagan sajarah jeneng Randugunting, ana sawetara versi sing bisa diringkes. Akeh wong sing ngomong menawa asal saka tembung Randugunting yaiku tandu lan gunting. Randu minangka wit nalika gunting dadi pemotong, sing diarani minangka cabang saka wit sing bentuke kaya gunting. Ana uga crita tuturan tinamtu (crita sing dikirimake ing posterity) saka para pinituwa, sing ngandhani asal saka jeneng Randugunting sing asal saka makam ing wilayah Jl. Pigeon .
Baca Juga : Asal Usul Desa Bandung Kimpling Tegal Dalam bahasa Jawa
     Ana panemu liya sing luwih bisa ditampa kanthi nalar sajarah. Pendapat kasebut nyatakake desa Randugunting ditindakake dening para pengikut saka Amangkurat sing nalika kuwi nguwasani tuane menyang panggonan istirahat final ing desa Tegalarum. Miturut ulama karisma saka Gresik, Ki Jaruki (dheweke teka saka desa Kauman Kulon, Kabupaten Tegal), akeh pengikut Amangkurat manggon ing Tegal lan sawetara manggon ing endi rumah sakit Kardinah. Iki ditemokake dening anané pirang-pirang omah ing taun 1966 sing papan ngarep duwé gambar keris sing digambaraké ing kerajaan Mataram (kalebu omah Mbah Ramen)
     Upaya panelusuran sing asal saka jeneng Randugunting isih perlu luwih ditliti. Para penatua Randugunting kayata H. Usman, Dalum Darum, lan generasi sawise kaya Pak Basirin lan Pak Handoko ora menehi data akeh babagan asal saka tembung Randugunting. Nanging, kepala Kasnan nalika njabat minangka Ketua Desa Randugunting duwe wektu kanggo nggawe buku sejarah ringkes babagan Randugunting. Saliyane buku saka mantan desa Kasnan, yen kita neng Monumen Yogya Kembali, ana uga kita bisa nggoleki karya terbuka dening van Vollen Hoven 

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Asal Usul Desa Randugunting Dalam bahasa jawa"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel