Asal Usul Desa Bandung Kimpling Dalam bahasa jawa

    Malam teman - teman sekolah yang saya cinta,setelah beberapa hari yang lalu saya membagikan artikel tentang bahasa jawa dengan tema asal usul sebuah desa pecabean,desa setu babakan,desa randugunting,desa sumurpanggang dan tempat wisata brug abang. kali ini masih dengan tema yang sama yaitu asal usul desa kimpling yang berada di kota tegal jawa tengah,berikut ulasanya dalam bahasa jawa


Asal Muasal Nami Kimpling
    Kimpling minangka panggonan utawa jeneng panggonan ing kutha Tegal _ Jawa Tengah tepaté ing distrik Tegal Selatan. Jeneng Kimpling sinonim karo jeneng fasilitas umum utawa pasar sing kerep tuku lan ngedol kegiatan, panggonan kanggo nggedhekake ekonomi warga antarane telung kelurahan. Desa Bandung, Desa Kecamatan Debong Kidul lan Kecamatan Tunon.
    Jeneng Kimpling asalé saka tembung kampleng utawa tempiling, teges asli daerah tegal debong sing tegese tamparan. Tembung sakcedhake banjur dadi kimpling. Konon ing jaman kuna tembung iki umum dianggo dening Kibuyut Semblo utawa Mbah kimpling. Dheweke dadi wong sing sregep lan dihormati dening wong-wong sakdurunge. Kanthi kebiasaan sing kerep nyerang (slapping) wong sing tumindak arbitrarily. Cerita iki didhasari crita saka generasi ke generasi saka keturunan para tetangga kimpling tlatah sing isih urip.
    Mbah kimpling yaiku jeneng prajurit utawa bawahan wadyabala nalika nglancarake Sultan Amangkurat Agung saka pambrontakan Trunojoyo. Belau ngeculake prajurit amarga dheweke kepengin dadi warga biasa. banjur kira-kira 400 taun kepungkur teka ing papan sing isih ana ing sisih lor sisih kidul arah Bumiwangi. Jeneng lengkap Kimpling Mabah yaiku Ki Buyut Semblo sing nate mapan ing papan kasebut. Luwih akeh wong sing manggon ing kana, lan wilayah kasebut minangka wilayah saka Kimpling sing saiki dikenal minangka jeneng pasar.
Baca Juga : Asal Usul Desa Sidapurna Dalam bahasa Jawa
      Awalé pasar Kimpling mung panggonan sègmèn cilik sing mung ana ing sisih wétan. Ing kana, ana sawijine kebon sing dikawruhi dening Ki Buyut Rapijan, keturunan Mbah Kimpling. Para pedagang uga yakin perdagangan ana ing kana amarga padha awake saka brutalitas lenggaong (perampok) sing dikuwatir dening para pedagang.
      Lokasi stratigma ing persimpangan debong ndadekake wilayah iki luwih padhet. Komoditas sing didol ing wektu kuwi yaiku panen kayata beras, tembako kanggo pisang. Anane pasar kasebut ora bisa dikendhaleni lan malah dadi dhasar pamaréntahan. Iku mung sawise 1950-an sing ana pengaturan saka desa lokal carik sawise ninggalake Rapijan kang sukses.
     Wayang golek tanggapan dianakake kanggo ngrayakake layanan Mbah Kimpling sing menehi tanah marang warga. Dene wayang golek hiburan kasebut minangka favorit para pendiri daerah Kimpling supaya minangka wujud rasa syukur marang para pedagang pasar urun kanthi sukarela kanggo ndhukung pertunjukan wayang. Nanging wiwit jaman reformasi lan wektu pungkasan jaman M Zakir (sanadyan iku ora salah) acara dianakake.

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Asal Usul Desa Bandung Kimpling Dalam bahasa jawa"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel